maandag 10 maart 2008

Vrijspraak in Hilvarenbeekse moordzaak

Het gerechtshof in Den Bosch heeft de 30-jarige M.R. uit Valkenswaard maandag vrijgesproken van betrokkenheid bij de viervoudige moord in Hilvarenbeek in 1998.
Tegen hem was 18 jaar gevangenisstraf geëist. De man werd er onder andere van verdacht op 16 juli 1998 betrokken te zijn geweest bij een schietpartij in Hilvarenbeek. Hierbij zijn naast twee aanvankelijke slachtoffers, ook twee toevallige passanten van het leven beroofd. Zij waren vermoedelijk getuige van de moord.

Het openbaar ministerie had het bewijs hoofdzakelijk gebaseerd op verklaringen van één getuige en op resultaten van DNA-onderzoek.

Het hof stelt vast dat de getuigenverklaringen in deze zaak niet consistent zijn afgelegd. De verklaringen zijn gaandeweg gewijzigd en innerlijk tegenstrijdig, waardoor ze niet voldoende betrouwbaar zijn voor het bewijs, aldus het hof.

Verder wijst het OM op de aanwezigheid van een haar van de verdachte in elk van de twee auto’s waarin de slachtoffers hebben gezeten. Het gerechtshof vindt dit bewijs eveneens ontoereikend, omdat niet volledig kan worden uitgesloten dat de haren op een andere manier in de auto’s terecht zijn gekomen dan door de aanwezigheid van de verdachte.

Bij gebrek aan toereikend overig bewijsmateriaal is het hof er onvoldoende van overtuigd geraakt dat de verdachte de ten laste gelegde feiten heeft begaan en heeft hem daarom vrijgesproken.

De rechtbank sprak hem op 30 mei 2006 eveneens vrij. Door de vrijspraak blijft de dood van de Maastrichtse drugsbazen Nico van Golde en Rinus de Boer en de broers Frank en Polle Taminiau (18 en 20 jaar) zonder veroordeling.

De twee vermoedelijke daders zijn overleden. P.V. werd tijdens een schietpartij in Den Bosch in januari 1999 vermoord. B.H. pleegde in 2003 uit wroeging zelfmoord.


Het hele vonnis vind je hier

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: