maandag 10 maart 2008

Guus Kouwenhoven vrij

Guus Kouwenhoven, oud-Quote 500 en de vermeende Nederlandse Lord of War, is volledig vrijgesproken in hoger beroep. Het OM had 20 jaar geëist wegens oorlogsmisdaden en illegale wapenhandel in Liberia. Het hof achtte daarvan niets bewezen, en zet zelfs kanttekeningen bij de kwaliteit van het door het OM geleverde werk.

‘Die kanttekeningen hebben in de eerste plaats betrekking op het vergaand achterwege blijven van toetsing van de… door getuigen afgelegde verklaringen, ondanks herhaalde… en onderbouwde verzoeken van de verdediging’, aldus het hof. Zo zouden belangrijke getuigen elkaar op kritische punten hebben tegengesproken. Een van die getuigen was overigens ex-president Charles Taylor van Liberia, die zelf ook het nodige heeft uit te leggen.

Daarnaast vindt het hof dat de Nationale Recherche, onder leiding van het OM, ook slecht werk heeft afgeleverd. Getuigenverklaringen zijn niet op waarheid getoetst, terwijl er voldoende aanleiding was om dat te doen. Ook ontlastende informatie is in het onderzoek genegeerd zijn. ‘Het hof is van oordeel dat aldus aan de waarheidsvinding ernstig tekort is gedaan.’

Kouwenhoven handelde rond het jaar 2000 in Liberia in tropisch hout. Hij wordt er ook van beschuldigd dat hij in wapens handelde in de door oorlog verscheurde West-Afrikaanse regio. Sinds daar een VN-troepenmacht is gestationeerd, worden verschillende betrokkenen voor een speciaal tribunaal gehoord.

Tot 2005 stond Kouwenhoven nog op nummer 470 in de Q500 met €47 miljoen, maar nadat zijn tegoeden, hangende de rechtszaak, waren bevroren raakte hij zijn notering kwijt. Als hij er nu weer vrij over kan beschikken, komt hij een miljoen tekort om de huidige ondergrens te halen.



OM blunderde in zaak Kouwenhoven

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: