dinsdag 27 juni 2006

18 jaar cel voor moord op Mariëlla de Geus

OvJ mr. Schuijer, rechter Quadekker en verdachte Patrick van S.
moord_marielle_de_geus
Patrick van S. (31) uit Gouda is door de rechtbank in Den Haag  veroordeeld tot 18 jaar celstraf wegens het verkrachten en doden van de Goudse studente Mariëlla de Geus. De rechtbank hecht volgens persrechter René Elkerbout geen enkel geloof aan de verklaring van Van S. dat de jonge vrouw op november 2001 vrijwillig seks met hem had.

De man werd pas in juli 2005 als verdachte aangehouden. Hij is de tweede verdachte in de zaak-Mariëlla de Geus. De eerste verdachte, een zwakbegaafde man uit Gouda, is tot in hoogste instantie vrijgesproken. Van S. was wel al eerder bij de politie in beeld, maar hij weigerde toen mee te werken aan DNA-onderzoek. Na zijn aanhouding vorig jaar is wel erfelijk materiaal afgenomen en dat bleek hetzelfde te zijn als sporen die op het lichaam van het slachtoffer waren gevonden.

Dat Mariëlla vrijwillig seks met Van S. heeft gehad, veegt de rechtbank van tafel omdat ,,het slachtoffer niet in was voor vluchtige seksuele contacten.’’ Vastgesteld is volgens de rechter dat verdachte en slachtoffer elkaar niet kenden. ,,De onbeschermde seksuele gemeenschap vond bovendien plaats in de koude buitenlucht op een hondenuitlaatplek vlakbij de woning van het slachtoffer. Ook de sporen van geweld die op het slachtoffer zijn aangetroffen en overige forensische bevindingen duiden op een verkrachting,’’ meldt de persrechter.

Volgens de rechters is het ook niet te geloven dat op de bewuste avond een onbekende man plotseling kwam aanlopen die de verdachte buiten westen schopte en vervolgens Mariëlla doodde. Bij het sporenonderzoek heeft de politie geen enkele aanwijzing gevonden voor de aanwezigheid van een derde persoon of van een worsteling. Bovendien bleek tijdens een reconstructie van de gebeurtenissen de verklaring van Van S. op essentiële punten niet te kloppen.

Wel heeft de rechtbank kritiek op de manier waarop politiemensen de verdachte hebben ondervraagd. Ze hebben hem misleid door valse informatie te geven. Dat is echter niet voldoende reden om Van S. strafvermindering te geven, aldus de rechtbank.

Overigens is de bewering van een derde persoon die er bij betrokken was door het OM wél gebruikt toen zij in 2002 Nourdin B. nog voor de moord wilde veroordelen. Toen presenteerde het OM het scenario van een aparte verkrachter en moordenaar nog als zeer geloofwaardig en zelfs de spil van hun betoog.

Update: Tijdens het Hoger beroep geeft Patrick de verkrachting maar niet de moord toe. Hij wordt opnieuw tot 18 jaar veroordeeld. In Oktober 2008 verliest hij ook de cassatie.

  • 4 november 2001: verkrachting en moord Mariëlla de Geus (21) op parkeerterrein Bolwerk in Gouda.
  • 10 november 2001: begrafenis en stille tocht door Gouda.
  • 19 november 2001: Opsporing Verzocht besteedt aandacht aan de moord.
  • 23 november 2001: Aanhouding eerste verdachte, de 21-jarige Gouwenaar Nourdin B.
  • December 2001: uit de eerste DNA-onderzoeken blijkt dat de sporen op Mariëlla’s lichaam niet van de verdachte zijn.
  • 18 juli 2002: Verdachte hoort tien jaar cel en TBS tegen zich eisen, maar hij wordt later vrijgesproken.
  • 4 mei 2004: de Hoge Raad bevestigt vrijspraak definitief.
  • 20 juli 2004: Patrick van S. (30) wordt opgepakt na een tip. Zijn DNA komt wèl overeen met de sporen.
  • Juni 2005: Van S. wordt veroordeeld tot achttien jaar cel voor verkrachting en doodslag. Hij blijft echter ontkennen.
  • Maart 2007: in hoger beroep bekent Van S. alsnog Mariëlla verkracht te hebben. Zijn vonnis blijft hetzelfde.
  • 7 oktober 2008: Hoge Raad wijst cassatie af.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook