donderdag 1 juni 2006

De zaak Emile Leclerq | en die van Romeo Jalosjos | justice Filipino style

afbeelding 220 De Nederlandse zakenman Emile Leclerq (70) (foto) zit al sinds 1996 vast in de Filipijnen waar hij is veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf wegens fraude.

Leclerq kwam in 1986 naar de Filipijnen en zette daar een investeringsadvieskantoor op dat Filipijnse beleggers adviseerde bij aankoop van aandelen op de Amerikaanse beurs. Na enige tijd ging het minder goed met het bedrijf en ging het failliet.

De problemen begonnen voor Leclerq toen een klant uit Miami haar ingelegde 100.000 dollar terug eiste. Volgens Leclerq was dat geld echter niet naar zijn bedrijf gegaan maar was rechtstreeks overgemaakt naar het amerikaanse beleggingskantoor. Bovendien had de klant al 30.000 dollar terugontvangen uit liquidaties.

Hoewel de klant in Miami woonde en de Filipijnse justitie geen enkele jurisdictie had, spande de klant toch een zaak aan, waarna Leclerq veroordeeld werd tot 20 jaar wegens fraude.

Saillant detail: de klant was een goede vriend van de toenmalige minister van binnenlandse zaken en de rechter werd later uit zijn ambt gezet wegens corruptie.

Leclerq kwam terecht in de beruchte Bilangguan gevangenis (NBP) in Muntinlupa en zit daar nog steeds.

Inmiddels heeft de Nederlandse Ambassade getracht Leclerq vrijgelaten te krijgen op humanitaire gronden, maar dan moet hij ‘bekennen’ en dat weigert Leclerq. Daar komt bij dat Leclerq bij vrijlating direct uitgewezen zal worden en zoals hij zelf aangeeft, hij heeft in Nederland niets meer te zoeken. Hij is inmiddels in de gevangenis getrouwd met een Filipijnse vrouw, die elk weekend bij Leclerq mag blijven.

jalosjos-freed-montage Een van de andere gevangenen, waarmee Leclerq goed kan opschieten, is de Filipijnse senator Romeo Jalosos (65) (24-11-1940) (foto) (ook wel ‘Jalosjos’) die veroordeeld is tot 2 maal levenslang + 6x 15,5 jaar wegens de verkrachting van Maria Rosilyn Delantar (11) in 1996 (in de praktijk komt dat neer op 80 jaar). Hij werd gearresteerd op 17 januari 1997. Jalosos die al 7 a 10 jaar zit (afhankelijk van welek bronnen je raadpleegt) heeft het vrij goed in de gevangenis. Hij woont in het bij de gevangenis horende dorp Katarungan (=’gerechtigheid’) buiten de gevangenismuren waar hij een huis kocht, rijdt daar in zijn Ford SUV, liet een gymnasium met tennisbaan bouwen in de gevangenis (Leclerq is zijn vaste tennispartner) en huurde chefkoks in. Bovendien mocht hij de gevangenis uit om op verkiezingstournee te gaan. Jalosos was namelijk tot 2002 nog steeds lid van het huis van afgevaardigden en werd toen hij in de gevangenis zat in 1998 en 2001 zelfs herkozen.

Update 19 maart 2009: Leclerq moet een andere tennispartner zoeken Romeo Jalosos (68) is vrijgelaten.

In April 2007 bracht president Gloria Macapagal-Arroyo zijn straf terug tot 16 jaar, 3 maanden en 3 dagen. Dat was voor voor Jalosos reden om te besluiten dat hij in december 2007 de gevangenis mocht verlaten en hij vloog naar zijn thuisbasis in Zamboanga. Zijn vrijlating was echter nog niet goedgekeurd en januari 2008 moest hij terug de gevangenis in.

zijn vrijlating in maart volgde nadat justitie hem een korting gaf van 5 dagen voor elke maand die hij gezeten had.

Zijn vervroegde invrijheidsstelling heeft natuurlijk niets te maken met het feit dat president Arroyo de verkiezingen won met behulp van het district van Jalosos en het feit dat Jalosos’ broers, zussen en kinderen allen in politieke bestuursfuncties zitten.

Na zijn vrijlating bouwde hij in zijn thuis provincie een amusementspark dat “Gloria’s Fantasyland” heet. Het opende 31 october 2009 en kostte 1.2 miljard Filipijnse peso’s (20 miljoen euro).

Hij heeft echter nog steeds de 500.000 peso schadevergoeding aan zijn slachtoffer niet betaald.

Update 11 mei 2009: Jalosos heeft een absoluut pardon gevraagd aan president Gloria Arroyo, zodat hij weer gekozen kan worden als senator.

Voor de geïnteresseerden:

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook