donderdag 24 november 2005

Doodgeschoten broers in Manila door politie afgeperst

De Nederlanders die op 25 mei van dit jaar in Manila door een speciale politie eenheid werden doodgeschoten, zijn hoogst waarschijnlijk afgeperst door diezelfde politie.

Vlak na de politie inval waarbij de beide broers van Engelenburg omkwamen, ontstond er al twijfel over de ware toedracht.

Zo zou geen van beide broers een vuurwapen hebben gehad. Bovendien waren zij verstandig genoeg om te weten dat een vuurwapen trekken tegen een overmacht van agenten in de Filipijnen gelijk staat aan zelfmoord.

Daarbij bleek dat de revolver waarmee de broers zouden hebben geschoten van precies hetzelfde type was als wat door de speciale politie unit wordt gebruikt.

Hoewel de Nederlandse ambassade in Manilla aanvankelijk weigerde op verzoek van de nabestaanden de Filippijnse autoriteiten om opheldering te vragen, wordt de zaak nu alsnog onderzocht. Hiervoor was publiciteit omtrent de zaak nodig in het programma 'Bureau Misdaad' van John vd Heuvel.

Het hoofd van de speciale presidentiele taskforce, Reynaldo Jaylo, heeft geen onbesproken verleden, zo werd hij ruim 17 jaar geleden aangeklaagd voor moord op twee militairen (Col. Rolando de Guzman en Majoor Franco Calanog) en een burgeragent van de Criminal Investigation Services (Avelino Manguera) bij een 'drugbust' in Makati op 10 Juli 1990. Ook zat hij enige tijd ondergedoken ivm een strafzaak tegen hem. Dit weerhield President Gloria Macapagal Arroyo echter niet om hem in 2004 te benoemen tot anti-mensenhandel 'Tsaar' (Presidential Anti-Illegal Recruitment Task Force). Inmiddels is hij ontslagen en er loopt een onderzoek tegen hem ivm de moord op de broers van Engelenburg.

Update:

Inmiddels is Reynaldo Jaylo door de Sandiganbayan (anti-corruptie rechtbank) op 7 juni 2008 veroordeeld tot een gevangenisstraf van mimaal 6 jaar en 1 dag tot maximaal 14 jaar 8 maanden en 1 dag voor de moorden uit 1990. De veroordeling geld echter voor doodslag omdat moord niet bewezen kon worden (mede omdat Reynaldo geweigerd had zijn wapen af te geven voor ballistisch onderzoek). Hij vecht de veroordeling aan, onder andere op grond van het feit dat hij niet bij de veroordeling aanwezig was ( hij was op de vlucht ivm andere misdrijven waarvoor hij gezocht werd, waaronder kidnapping) en omdat hij 'gewoon zijn werk deed' (de drie doodgeschoten mannen bleken inderdaad in bezit van vele miljoenen aan heroine). Hij krijgt hierin steun van de media. Voorts is hij in Juli 2007 aangeklaagd wegens onwettige arrestatie van een directeur van een reisbureau. Tegen hem en 50 andere leden van de inmiddels opgeheven Presidential Anti-Illegal Recruitment Task Force (PAIRTF) liep voorts in 2005 een onderzoek wegens roof, machtsmisbruik, afpersing en corruptie.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook