zaterdag 10 september 2005

Ervende arts opgepakt

De Haagse medisch specialist Rob S. is deze week gearreteerd op verdenking van betrokkenheid bij de dood van de 95 jarige Sophie Gorter in 2005. Hij erfde destijds 3 miljoen euro van haar. In de zaak zijn ook nog 2 andere mannen, een huisarts en een verpleger, opgepakt. Zij zijn vandaag aan de rechter commissaris voorgeleid. Deze heeft het voorarrest met 10 dagen verlengd.

De nabestaanden hadden al langer vermoedens dat S. mevrouw Gorter tot euthanasie dwong omdat hij wist dat hem een erfenis te wachten stond. Mevrouw Gorter had haar testament 9 maanden voor haar dood veranderd ten gunste van  S.

Volgens S. had de vrouw hem in 2000 na een val verteld dood te willen. Samen met de opgepakte huisarts regelde S dat zij onder medische begeleiding afzag van eten en drinken. Zij werd tevens met morfinepleisters behandeld.

Vijf jaar na haar overlijden deed de familie aangifte van moord. Zij zou onder druk zijn gezet en zijn gestorven aan een overdosis morfine.

Het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg tikte de huisarts en de chirurg eerder op de vingers. De chirurg kreeg een berisping omdat hij zich vanwege zijn vriendschap met de vrouw had moeten onthouden van ieder medisch handelen. De huisarts kreeg een waarschuwing omdat hij gesprekken over haar wens om te sterven onvoldoende had vastgelegd en te veel op het kompas van de chirurg had gevaren.

Update 5 oktober
De identiteit van de opgepkate huisarts, die tot nog toe angstvallig geheim gehouden werd, blijkt George F.M. te zijn. F.M. is beter bekend als de lijfarts van Koningin Beatrix.

De drie opgepakte mannen zijn enkele dagen geleden op bevel van de raadkamer dan toch weer vrijgelaten, nadat onderzoek door deskundigen niets verdachts opgeleverd zou hebben. Het is onduidelijk hoe zwaar het dossier tegen hen nu eigenlijk weegt. Op het openbaar ministerie in Den Haag was er gisteren alvast niemand bereikbaar om enige commentaar te geven.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook