zaterdag 23 juli 2005

Aanhoudingen verwacht in dubbele moord gebroeders Martis

Volgens de recherche van Politiekorps Bonaire is een doorbraak in de dubbele moord die vorige week plaatsvond nabij de Spelonk vuurtoren. Politievoorlichter Charles Suriel zegt binnen 48 uur een of meerdere aanhoudingen te verwachten.

In het politiebureau te Playa heerste gistermiddag een opgewonden sfeer. Volgens de voorlichter was dat in verband met ‘bepaalde ontwikkelingen in de moordzaak’. Suriel: “Helaas kan ik er vanwege het mogelijk in gevaar brengen van het onderzoek nog niet al te veel over zeggen. Maar we verwachten wel binnen nu en 48 uur meer duidelijkheid te hebben omtrent de mogelijke daders. Hopelijk hebben we dan zelfs nieuws over aanhoudingen in deze zaak.”

Dankzij tal van anonieme tips en aanwijzingen vindt de mogelijke doorbraak in de zaak een week na de dubbele moord plaats. Vorige week vrijdag werden in de avonduren de 23-jarige Lisandro Martis en zijn vijf jaar jongere broer Wendell Martis koelbloedig geliquideerd in wat lijkt op een afrekening in het drugscircuit. De plaats waar de lichamen van de broers werden teruggevonden, de kuststrook nabij Spelonk, staat bekend als drop-off-locatie van drugstransporten.

Het is vijf jaar geleden dat Bonaire voor het laatst werd opgeschrikt door een moord. Het echtpaar Pleumekers, eigenaar van zuivelfabriek en restaurant Bon Awa, moest in 2000 een roofoverval met de dood bekopen. Deze dubbele moord zorgde destijds voor enorme onrust onder de Bonaireaanse bevolking. Gezien de wat lauwe reacties van afgelopen week, lijkt de moord op de gebroeders Martis minder indruk te maken.

Update 6 Juni 2006
Eimar Wanga (alias Macho), Ludson Craane (Chon) Andy Melaan (Kabes) en Nozai Thomas kregen respectievelijk 18, 2, 24 en 8 jaar celstraf opgelegd. Crane werd vrijgesproken van de moord maar kreeg twee jaar wegens illegaal wapenbezit.

Update 30 Juni 2006
Nadat Bonaireaan Jarvis Melaan op 13 juni 2006 een ingezonden stuk schrijft in de krant Amigoe, waarin hij twijfelt aan de schuld van Andy Melaan en Nozai Thomas werd er op 21 juni 2006 een inval gedaan bij Jarvis Melaan op grond van het feit dat hij een bedreiging zou vormen voor het OM. Zie "Dubbele moord Bonaire")

Update 7 juni 2007
De cassatie van Andy Melaan diende op 23 mei 2007. Het Hof heeft de veroordeling bevestigd.
Andy Melaan en Nozai Thomas zitten nog altijd gevangen.

Update 5 augustus 2009
Verdachte dubbele moord Bonaire mogelijk onschuldig.

Update 18 augustus 2012
Gerechtelijke dwaling op Bonaire

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook