dinsdag 28 juni 2005

Eis: 18 maanden cel voor rapper die Vriendin in brand stak

De advocaat-generaal bij het gerechtshof in Leeuwarden heeft maandag achttien maanden cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen de Iraakse Koerd ‘Awa’ (17) uit Leeuwarden.

Awa (een alias die staat voor 'Alles wordt anders'), overgoot vorig jaar augustus zijn ex-vriendin Jamai (destijds 16) met terpentine en stak haar in brand. Hij deed dat uit wraak, omdat ze tijdens een vakantie een andere jongen zou hebben gezoend.

De eis is gelijk aan de straf die Awa eind vorig jaar kreeg opgelegd voor zware mishandeling met voorbedachten rade. Het Openbaar Ministerie (OM) ging in hoger beroep, omdat de rechtbank poging tot moord niet bewezen achtte. Awa heeft de vlammen namelijk zelf gedoofd. Ook de raadsman van de jongen ging in beroep. Hij vond dat ten onrechte het meerderjarigenstrafrecht was toegepast. Dat had de rechtbank gedaan omdat de verdachte 'een volwassen' leven leidde. Hij zwierf alleen door Leeuwarden, omdat hij niet met zijn familie wilde meeverhuizen naar Almere.

In augustus 2004 zettte Awa zijn ex-vriendin op een stoel neer voor een beeldscherm, waarop de tekst 'Je bent er geweest' verscheen. Hij bond haar vast plakte haar mond af, kerfde AWA in haar borst met een mes, overgoot haar met terpentine en stak haar in brand. Hij doofde de vlammen en herhaalde zijn actie, ditmaal met meer terpentine. Toen haar bovenlichaam in brand stond, sleurde hij haar onder de douche. Awa bracht het meisje vervolgens naar een vriendin, ook een ex van hem. Ook dat meisje bedreigde hij. Beiden waren vaker door hem geslagen, onder meer met een fietsketting.

Jamai werd met zware brandonden opgenomen en moest meerdere operaties ondergaan.

Vanuit de jeugdgevangenis bleef Awa zijn slachtoffers en hun vrienden bedreigen. Volgens deskundigen heeft hij een narcistische persoonlijkheidsstoornis met antisociale en psychopatische trekken. De kans op herhaling zou groot zijn.

Update 23-3-2010: De Rappert heeft weer een rapnummer (‘Ben een crimineel, ben een psychopaat’) uitgebracht met een heimelijk de TBS kliniek binnengesmokkelde videocamera. Het meisje dat hij destijds in brand stak, eist dat het nummer verboden wordt.
Update 23-3-2010: De single is verboden. Eisers waren Jamai, de Staat en 2 TBS klinieken. De rechter oordeelde dat het slachtoffer het recht heeft om niet met Awa geconfronteerd te worden zolang hij in een tbs-kliniek zit. Dat zou door het uitbrengen van de single wel gebeuren.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Raadslid Helmond gearresteerd voor mensensmokkel

De Koninklijke Marechaussee heeft vandaag (28-6-2005) het Helmondse raadslid Mohammed Naoum gearresteerd op verdenking van mensensmokkel en valsheid in geschrifte. Dat bevestigde burgemeester Jacobs van Helmond.

Naoum is een van de zeven verdachten die is aangehouden in een grote mensensmokkelzaak. Een van de twee hoofdverdachten is een 60-jarige jurist uit Eindhoven. De andere hoofdverdachte komt uit Den Haag.

Of de 62-jarige Naoum zijn functie heeft misbruikt om strafbare feiten te plegen, is niet bekend. Mohammed Naoum is het enige raadslid van de naar hem vernoemde fractie. Verder is hij beëdigd tolk voor de rechtbank in Den Bosch, voorzitter van het Marokkaans comité Helmond en bestuurslid van de Stichting Samenwerkingsverband Mediterrane Migranten.
Het Intercultureel Trefpunt in Helmond, waar Naoum vrijwilligerswerk deed en in het bestuur zat, reageert verbijsterd op de arrestatie. Secretaris Nunes Da Silva: "Ik sta perplex. Je weet niet beter of er wordt hier spreekuur gegeven over zaken als het CWI en de sociale verzekeringsbank."

In totaal arresteerde de marechaussee zeven bendeleden en vier illegale vreemdelingen. De zeven verdachten komen uit Eindhoven, Den Haag, Nuenen, Helmond en Parijs. Er zaten donderdag nog vijf verdachten vast.
De marechaussee deed huiszoekingen op adressen in Eindhoven, Nuenen, Helmond en Den Haag. Daar werden meer dan drieduizend dossiers ontdekt van mensen die de bende geld hadden betaald voor hulp om verblijfspapieren te krijgen. In veel gevallen hadden de aanvragers geen schijn van kans, aldus de politie.

De marechaussee denkt dat de bende per bemiddeling honderd tot duizend euro toucheerde en tussen de vijf en twintig afspraken per week had. De aanvragen voor verblijfspapieren werden in ongeveer twintig gemeenten in het hele land gedaan waaronder Etten-Leur, Tilburg, Goes en Eindhoven. Op het moment dat gemeenten nattigheid voelden en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) inschakelden, verlegde de bende zijn werkterrein naar een andere gemeente.

De Koninklijke Marechaussee arresteerde op 9 juni vier mensen, onder wie de Eindhovense jurist. Laatstgenoemde werd op heterdaad betrapt toen hij met twee (vermeende) illegalen en twee medeverdachten op het stadhuis van Maastricht een aanvraag wilde indienen. De illegalen zijn overgedragen aan de Vreemdelingendienst. Een van hen is inmiddels uitgezet. Op dezelfde dag werd in Nuenen een 58-jarige man aangehouden die de boekhouding en administratie van de bende bijhield.
Dinsdag hield de marechaussee in Den Haag een tweede hoofdverdachte (45) aan. Deze bleek zelf ook illegaal in Nederland te zijn. Verder werden een 52-jarige Hagenaar en de reeds genoemde Naoum uit Helmond opgepakt.


Begin februari 2008 werd Naoum vrijgesproken

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook