maandag 14 maart 2005

Eis tot 18 jaar voor Kofferbakmoord op Ger Douven

Tegen Rhonda K. (27) is vandaag bij de rechtbank in Maastricht 15 jaar cel geëist wegens het laten vermoorden van haar ex-vriend Ger Douven (51) uit Schinveld. Rhonda liet volgens de aanklager Ger Douven vermoorden, omdat hij haar mishandelde en bedreigde en zijn verdwenen drugsgeld opeiste. Bovendien was Rhonda een relatie met een andere man begonnen. De huurmoord op Douven werd betaald met zijn eigen drugsgeld, constateert het OM. De daad staat bekend als de Kofferbakmoord (maar daar zijn ook andere van).

Het verkoolde lichaam van Douven werd op 12 maart 2003 teruggevonden in de kofferbak van zijn uitgebrande auto in het Danikerbos bij Puth-Schinnen. De man bleek te zijn doodgeschoten. Douven werd vermoord toen hij op proefverlof was. Hij zat een gevangenisstraf van drie jaar uit voor handel in drugs.

Tegen Tiny H. (48), de hartsvriendin van Rhonda,  werd 7 jaar geëist. Het OM stelt dat zij zich de ellende van Rhonda zo aantrok, dat ze haar zoon Roy H. (31) vroeg om een huurmoordenaar te zoeken. Ook Tiny bleek in haar leven te zijn mishandeld door mannen, zodat ze een sterke verwantschap met Rhonda voelde. Bovendien had Rhonda de beautysalon van haar vriendin deels voorgefinancierd met het drugsgeld van Douven, aldus het OM.

Advocaat D. Moszkowicz vindt dat zijn cliënte Rhonda moet worden vrijgesproken. Hij meent dat ze uit psychische overmacht handelde.

P. Weening, raadsman van Tiny H., gaf aan dat zijn cliënte in de gevangenis is bedreigd door Rhonda. De twee voormalige vriendinnen zijn gebrouilleerd, omdat Rhonda Tiny H. beschouwt als verraadster. Doordat de vriendin van Rhonda in haar salon tegen undercoveragenten begon te praten over de zaak, konden de verdachten worden gearresteerd.

Tegen Roy H (31) werd eerder negen jaar gevangenisstraf geëist. Tegen huurmoordenaar Harald R. (38) is achttien jaar geëist. Bovendien moet hem tbs met dwangverpleging worden opgelegd en mag de behandeling in een tbs-kliniek pas beginnen als hij tweederde van zijn gevangenisstraf heeft uitgezeten, vindt het OM.

Naar verwachting zal de rechtbank eisen dat er eerst een contra-expertise naar de geestestoestand van R. wordt uitgevoerd, voordat ze uitspraak doet. Er is een dubbelrapportage over R. beschikbaar, maar de conclusies en aanbevelingen uit dat rapport van de Forensisch Psychiatrische Dienst worden sterk betwist door R. en zijn raadsman Korvinus.

R. heeft wel bekend dat hij de moord heeft gepleegd. Hij had geld nodig voor achterstallige alimentatiebetalingen. Zou hij niet tijdig betalen, dan kreeg hij zijn zoontje uit een eerder huwelijk niet meer te zien. R. ontving 13.500 euro voor de huurmoord.

Tegen Marie-José P. (42) uit Opgrimbie in België, de vriendin van Harold R. is 11 jaar geëist. Zij was bij de moord aanwezig en verzorgde het moordwapen.

Tegen Andrea van der K. (24) -de vriendin van Roy- werd eerder al vier jaar geëist.

Uitspraak 25 maart: Rhonda krijgt 12 jaar, Marie-José P. 10 jaar, T.H. krijgt 8 jaar Roy H. krijgt 9 jaar. Harold R moet eerst naar het PBC (maar krijgt later 13 jaar). (Harold zal later ook trouwen met een werkneemster van het PBC). Andrea van der K. krijgt 360 dagen waarvan 133 voorwaardelijk. Rhonda Harold en Marie-José zijn schuldig bevonden aan medeplegen van moord.  Tiny H. en Roy H. zijn schuldig bevonden aan uitlokking van moord.

Verdachte straf veroordeeld voor Vonnis
Rhonda K 12 jaar moord Vonnis
25-3-2005
Tiny H. 8 jaar opzettelijke uitlokking van moord door het verschaffen van inlichtingen Vonnis
25-3-2005
Ray H. 9 jaar uitlokken moord Vonnis
25-3-2005
Jose P. 10 jaar medeplegen van moord Vonnis
25-3-2005
Andrea van der K. 360 dagen waarvan 133 voorwaardelijk en volgen van cursus 'opkomen voor je mening' en 'uiten van kwaadheid' behulpzaam zijn bij het leggen van contact tussen Rhonda K en Harold R. middels een GSM Vonnis
25-3-2005
Harold R. Voortzetting onderzoek moord Vonnis
25-3-2005
Harold R. 13 jaar moord Vonnis
15-2-2006

Update 26 oktober 2005: In hoger beroep wordt Rhonda K veroordeeld tot 14 jaar. Ray en Tiny H. krijgen in hoger beroep beiden 7 jaar.
Update 15 februari 2006: Harold R wordt tot 13 jaar veroordeeld.
Update 20 september 2006: In hoger beroep wordt Harold R. eveneens tot 13 jaar veroordeeld (eis 18 jaar)

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook