zondag 28 maart 2004

Moordenaar André Hartman voortvluchtig

De nabestaanden van de in 1993 doodgeschoten Amsterdamse sigarenhandelaar André Hartman leven al dagen in grote angst, nu de tot tbs veroordeelde tweevoudig moordenaar Mohammed B. weer op vrije voeten is.

B., die door psychiaters in het verleden werd omschreven als een 'wandelende tijdbom', was in verband met zijn tbs-behandeling in een sociale werkplaats geplaatst, waar hij eerder deze maand wist te ontsnappen. De moordenaar stond onder behandeling bij tbs-kliniek, Flevo Future in Utrecht.

Mohammed B. (toen 17) schoot op 6 november 1993 tabakswinkelier André Hartman dood in diens winkel in Amsterdam-Oost en werd daarvoor veroordeeld tot zes jaar cel en tbs.

De weduwe van Hartman werd afgelopen maandag door de Amsterdamse politie gewaarschuwd dat de moordenaar van haar man zich veertien dagen geleden aan zijn tbs-behandeling had onttrokken. "De politieagenten vertelden dat hij op de politietelex was gezet, maar dat ze verder niet zoveel konden doen”, aldus mevrouw Hartman gisteren.

Ten tijde van de moord op Hartman was B. niet teruggekeerd van een weekendverlof uit het orthopedagogisch centrum De Marke in Rekken, waar hij vastzat in het kader van een buitengewone behandelingsmaatregel. Die maatregel was opgelegd nadat hij in januari 1992 een 50-jarige vrouw in Amsterdam had doodgestoken. B. was toen vijftien.

Mevrouw Hartman vertelde zich door de politie met een kluitje in het riet gestuurd te voelen: “Die agent zei dat ik me maar niet druk moest maken. De kans dat de dader voor de tweede keer naar mijn zaak zou komen, was volgens hem heel klein. En ze zouden niet actief gaan zoeken”. “Mevrouwtje, weet u wel hoeveel ontsnapte gevangenen er nog op de telex staan”, kreeg ik te horen. “Ik voelde me echt afgepoeierd.”

Aanvankelijk werd door de politie tegen ‘de Telegraaf’glashard ontkend dat de moordenaar voortvluchtig was. "Zijn straf zit er allang op", beweerde een politiewoordvoerder. Later verklaarde Elly Florax, hoofd voorlichting van de Amsterdamse politie, dat er een vergissing is gemaakt: ‘’Dit is een heel vervelend misverstand. B. is inderdaad voortvluchtig en we zetten alles op alles om hem weer op te pakken’’.

Update 29 mei 2009
Mohammed B. is vanavond opgepakt door de Amsterdamse politie. In de loop van de dag zette men een rechercheteam op de zaak en deed bij verscheidene woningen in de hoofdstad een inval.

In een woning in Amsterdam-Noord was het raak en werd B. aangetroffen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook