dinsdag 30 december 2003

Uitspraak: 16 jaar voor moord op van der Krieke

De Turkse opdrachtgever (38) voor de huurmoord op zakenman Jan van der Krieke (60) is door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot zestien jaar gevangenisstraf (LJN: AO1136). De Bulgaarse dader (30) kreeg vijftien jaar (LJN: AO1145).  Tegen de opdrachtgever was eerder twintig jaar gevangenisstraf geëist, tegen de huurmoordenaar zestien jaar.

De rechtbank veroordeelde nog drie andere mannen voor hun aandeel in de moord. Een 30-jarige Bulgaar die op de uitkijk had gestaan kreeg twaalf jaar celstraf (LJN: AO1131). Eerder was tegen hem negentien jaar geëist. Een Turk (22) uit Leiden en een Turk (28) uit Wassenaar –neven van de opdrachtgever- werden veroordeeld tot negen jaar omdat ze hadden meegeholpen om de moord voor te bereiden en ervoor hadden gezorgd dat de wasserij werd schoongemaakt (LJN: AO1135 en LJN: AO1130). Tegen hen was achttien jaar geëist. De rechtbank legde een aanzienlijk lagere straf op omdat hun aandeel in de moord niet zo groot zou zijn geweest

De rechtbank achtte bewezen dat de opdrachtgever de 30-jarige Bulgaar opdroeg de 60-jarige zakenman uit Leiden te doden. De moord vond op 10 mei plaats in een Leidse wasserij waar de dader Van der Krieke doodsloeg en -stak. 
'Ongebreidelde machtswellust en geldzucht' hadden de dader, eigenaar van wasserij Ozon, volgens de rechtbank ertoe gedreven de moord te plannen. Van der Krieke stond de door de rechtbank als megalomaan aangemerkte uitbreidingsplannen die de opdrachtgever had met de wasserij in de weg. Van der Krieke werd daarom op 10 mei met een smoesje vroeg in de ochtend naar het bedrijf gelokt waar de Bulgaar hem stond op te wachten. Deze sloeg hem met een loden pijp en stak hem met een mes in zijn hart.

Daarna stopte de moordenaar het lijk in de achterbak van zijn eigen auto en reed hij het naar een straat in de buurt van station Hollands Spoor in Den Haag. Parkeerwachters troffen het levenloze lichaam vijf dagen later bij toeval aan. Een week eerder had de Bulgaar ook al geprobeerd om Van der Krieke om zeep te helpen. Hij kon de klus niet afmaken omdat een chauffeur van het bedrijf kwam binnenlopen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook