donderdag 17 april 2003

Pascal F ontkent moord Nadia van der Ven en Anton Bussing

Pascal Frankenvoort, de verdachte van de moord op Nadia van de Ven in Utrecht, zegt niets van doen te hebben met de moord in Ede op Anton Bussing (31). Ook ontkent hij nog steeds betrokken te zijn bij de moord op Nadia van de Ven.

Pascal werd 29 januari van dit jaar gearresteerd in gezelschap van zijn vader. Na een vermoedelijk kortstondig verblijf in het buitenland keerde hij terug naar Nederland. Getuigenverhoren door de Utrechtse politie in Polen duiden er op dat de verdachte daar is geweest. Bij een poging een geboortebewijs te bemachtigen in zijn geboorteplaats Gouda werd hij overmeesterd door een arrestatieteam. Zijn vader is inmiddels vrij.

Nu de politie munitie heeft gevonden die bij twee moordzaken is gebruikt, lijkt er een doorbraak te zijn gekomen in het gefrustreerde onderzoek naar de moord op Anton Bussing. Niet eerder waren er zulke concrete aanwijzingen, hoewel in het verleden vaker verdachten zijn opgepakt die in verband werden gebracht met de moord.

Sinds 1996 ligt het onderzoek naar de gewelddadige dood op Bussing nagenoeg stil. De recherche heeft dan de gebeurtenissen van 29 november 1995 vrij nauwkeurig in beeld gebracht, zo blijkt uit berichtgeving van De Gelderlander. Onder meer is duidelijk geworden dat de man waarschijnlijk volledig overrompeld is door de fatale aanslag die avond. Bussing verzekeringsagent, getrouwd, twee kinderen - heeft dan zijn auto geparkeerd in de berm van de Horalaan in Ede.

De recherche gaat ervan uit dat hij de tijd doorbrengt met het luisteren naar de radio - het is de avond van de Wereldbekerfinale tussen Ajax en het Braziliaanse Gremio - en het lezen van de krant, omdat hij zijn stiefdochter later op de avond moet ophalen. Even na negen uur duikt iemand in het donker naast de auto op en richt een uzi-machinepistool op de man achter het stuur en vuurt een salvo af. Bussing wordt in het hoofd getroffen en overlijdt vrijwel direct. Leden van de nabijgelegen hondenclub vinden het levenloze lichaam van de man als ze naar huis gaan.

Ondanks de vele uren werk van de recherche wordt niet duidelijk wie de moord heeft gepleegd. Ook over het motief tast de recherche in het duister, ondanks de honderden gesprekken met vrienden en bekenden die iets konden zeggen over de persoon Bussing als mogelijke getuigen.
Diverse malen dacht de recherche van de politie West Veluwe/Vallei de dader te pakken te hebben. Zo worden in 1996 twee broers uit Ede aangehouden, maar de arrestaties blijken op roddel en achterklap gebaseerd.

In september 1996 volgt opnieuw een aanhouding, een man (31) uit Arnhem. Hij blijkt echter over een sluitend alibi te beschikken. In 2002 wordt de verdachte van de moord op Pim Overzier uit Apeldoorn in verband gebracht met de dood van Bussing. De vele verzekeringsschades zouden oorzaak kunnen zijn van een conflict tussen beiden, maar ook dat bleek niet het geval.

Update: Pascal wordt aanvankelijk tot levenslang veroordeeld voor de beide moorden.
In hoger beroep in 2005 wordt Pascal Frankenvoort veroordeeld tot 20 jaar met TBS. Het Hof vindt de moord op Anton Bussing niet overtuigend bewezen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

Verdachte moord Nadia van de Ven gearresteerd

Pascal Frankenvoort, de 29-jarige verdachte in de moordzaak van de Utrechtse studente Nadia van de Ven (25) is opgepakt. De Utrechter, een ex-inwoner van Leusden, werd woensdagmiddag aangehouden. De man, zoon van de huiseigenaar van het pand aan de Weerdsingel Westzijde waar de lugubere moord werd gepleegd, was voortvluchtig.
De verdachte is in Gouda opgepakt. Bij hem in het voertuig zat zijn 59-jarige vader, die ook werd aangehouden, maar de Leusdenaar is inmiddels vrij omdat hij niets met de zaak van doen had. Gouda is de geboorteplaats van de verdachte. Daarna verhuisde zijn familie naar Leusden.
Omdat rekening werd gehouden met een 'vertrek' naar het buitenland stond de verdacht sinds de moord internationaal gesignaleerd, wat volgens richtlijnen van het openbaar ministerie betekent dat iemand als verdachte en niet louter als getuige wordt gezocht. Inmiddels is de verdachte voorgeleid aan de officier van justitie.
Van de Ven, wiens stoffelijk overschot dinsdagmiddag 1 oktober werd gevonden op de begane grond van het huis aan de Weerdsingel Westzijde (vlakbij het centrum van Utrecht), werd die morgen door vuurwapengeweld om
het leven gebracht.
Het politieonderzoek richtte zich al snel op de ex-Leusdenaar, die enige tijd gelden namens Defensie was uitgezonden naar de Balkan. De man, in wiens kamer op de begane grond de omgebrachte studente werd gevonden, bleek in de dagen na de moord onvindbaar. Van de Ven, opgegroeid in Amsterdam en het eveneens Noordhollandse Koog aan de Zaan, huurde sinds enkele maanden een appartement op de derde verdieping van het pand.

Het motief van de moord is nog onduidelijk. Het politieonderzoek richtte zich in de weken na de moord op de vraag of de verdachte degene is geweest die de Utrechtse studente om het leven bracht, om er vervolgens in haar auto -een Renault Clio- vandoor te gaan. Die werd achtergelaten op een talud langs de rijksweg A27, ter hoogte van recreatiegebeid de Voorveldsepolder. Getuigen zagen de auto op de dinsdag van de moord 's morgens rond 9.15 uur het talud afrijden. De moord op Van de Ven, die in het Friese Sint Johannesga ligt begraven, zorgde voor veel ophef in
Utrecht. Het slachtoffer was een graag geziene persoonlijkheid bij onder meer de Utrechtse Studenten Ruitervereniging Hippeia en op de Hogeschool Utrecht.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook