zondag 19 mei 2002

Nederlander doodgeschoten in Thailand

De Nederlander Sebastiaan Lodewijk Maassen (45) is vanmorgen vroeg met 3 kogels doodgeschoten in de buurt van het dorp Ban Tale Pang, in het zuidelijke district Hua Sai in Thailand.

Het lichaam van Maassen werd gevonden naast een kweekvijver op het terrein van een zwarte-garnalenkwekerij die onlangs was begonnen. Het lichaam van Maassen werd zondag halverwege de middag (plaatselijke tijd) gevonden. Volgens de politie moet hij toen al ettelijke uren dood zijn geweest. Met hoeveel kogels hij is omgebracht, is niet helemaal duidelijk. Politiebronnen spreken van drie kogels, de Nederlandse ambassade in Bangkok houdt het op één.

De Thaise politie is in verband met de moord op zoek naar 2 werknemersdie spoorloos zijn sinds het moment van de moord. Ze waren Maassens enige personeelsleden.

Over de achtergronden tast de Thaise politie in het duister. Roof wordt als motief niet waarschijnlijk geacht, omdat een bedrag van 80.000 baht (circa 5000 gulden) dat Maassen bij zich had, niet was verdwenen. Ook een gouden halsketting had het slachtoffer nog om.

De Thaise politie houdt ook rekening met een zakelijke rel tussen Maassen en andere garnalenkwekers uit de buurt. De onderlinge verhoudingen met andere kwekers zogeheten zwartetijgergarnalen was slecht. De politie houdt voorts ook rekening met een conflict tussen de twee personeelsleden en Maassen over salarisuitbetaling. Het bedrijf van de Nederlandse zakenman stond er financieel niet best voor. Maassen's Thaise vrouw was op het moment van de moord in Nederland om haar schoonouders te vragen in het bedrijf te investeren.

Bas Maassen woonde een groot deel van zijn leven in Thailand. Hij was er gehuwd geweest en gescheiden. Hij was nadien opnieuw met een Thaise getrouwd. Uit zijn eerste huwelijk had hij twee kinderen.

De garnalenkweek was voor Maassen een vrij recente investering. Hij vestigde zich pas een halfjaar geleden op de kwekerij bij Ban Tale Pang, in de omgeving van de zuidelijke kustplaats Nakhon Si Thammarat.De kwekerij beslaat een oppervlak van 10 rai (16000 m2)

Update 23-5-2010: De Thaise politie heeft Thongvirat S. (24) gearresteerd die verdacht wordt van de moord op de Bas Maassen. Thongvirat S., die sinds enkele dagen op het bedrijf van Maassen werkte. Hij werd al langer door de politie gezocht. Sinds 2000 loopt er een bevel tot aanhouding tegen hem wegens brandstichting bij een vorige werkgever, elders in het land.
Thongvirat S. geeft toe dat hij enkele uren voor de moord op Maassen van huis is gegaan met onbekende bestemming, maar hij ontkent dat hij iets te maken heeft met de dood van zijn werkgever.
De Thaise politie veronderstelt dat de jongeman zijn baas wellicht in een vlaag van woede of diepe belediging heeft omgebracht in een ruzie over geld.
De plaatselijke politie zoekt ook nog naar een tweede werknemer van de garnalenkwekerij.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook