dinsdag 8 januari 2002

Eis: 10 jaar voor moord bij JAT kantoor | Dorinda Despotovic

Tegen Andries Orré (31) (foto) is door de officier van justitie van de Amsterdamse rechtbank vandaag tien jaar cel geëist wegens het in koelen bloede doodschieten van Dorinda Despotovic (27) op 18 mei 1996, vlak buiten het kantoor van haar werkgever, de Joegoslavische luchtvaartmaatschappij JAT.

De moord bleef lange tijd onopgelost. Zondag 8 juli 2001 meldde Orré zich echter bij de politie. Hij verklaarde  dat hij Dorinda Despotovic had doodgeschoten. Op basis van zijn verklaring arresteerde de politie zijn nicht M.V.  en haar vriend (J.F.).
Zij wilden volgens Orré dat Despotovic uit de weg werd geruimd. De vriend had een liefdesrelatie met Despotovic. Orrés nicht wilde met haar rivale afrekenen. De onervaren schutter werd 5000 gulden beloning in het vooruitzicht gesteld.
Zijn nicht heeft hem op de bewuste ochtend naar de plek des onheils gereden en hielp hem na het dodelijke schot ontkomen, aldus de verklaring van Orré.

Update 22 januari 2002: Dries krijgt 12 jaar. De rechtbank vond 10 jaar te weinig voor de kille berekende daad

Update 7 februari 2002: Opdrachtgeefster Ramona V. -de nicht van Orré- krijgt 12 jaar (LJN AD9104). Eis was 15 jaar. Zij heeft altijd ontkent.Haar man wordt vrijgesproken.

Update 23 september 2010: Andries Orré is al enige tijd vermist en is waarschijnlijk de man die dood wordt gevonden in Amsterdam Noord.

De rechtbank veroordeelde Orré destijds tot twaalf jaar cel. Ook de nicht werd veroordeeld, ondanks haar stellige ontkenningen iets met de moord te maken te hebben. Haar advocaat, mr. C. Korvinus, betoogde in hoger beroep dat Orré een amoureuze obsessie voor zijn nicht had en dat hij de moord heeft gepleegd om haar bewondering af te dwingen. De vriend van de nicht -die ook door Orré was geimpliceerd- ging bij gebrek aan bewijs zowel bij rechtbank als gerechtshof vrijuit.

Tijdens het hoger beroep trok Orré zijn bekentenis weer in. Hij beweerde te zijn gemanipuleerd door de recherche. Ruim een week later keerde hij op zijn schreden terug en gaf hij te kennen dat zijn bekentenis het ware verhaal was. Het hof legde hem op 27 juni 2003 uiteindelijk tien jaar cel op (LJN AN9200). Ook Orrés nicht kreeg op 27 juni 2003 tien jaar (AN9248).


Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook