donderdag 28 september 2000

16 jarige schuldig aan dood Ankie Blommaert

Henk van der V. (16) uit Lelystad is volgens de rechtbank in Zwolle schuldig aan doodslag op Ankie Blommaert (16) uit Lelystad. De rechters legden hem vandaag echter nog geen straf op. Ze vinden dat hij eerst nog psychisch moet worden onderzocht. Het Pieter Baan Centrum (PBC) moet dat onderzoek uitvoeren. Pas daarna bepaalt de rechtbank de strafmaat.

Het stoffelijk overschot van Ankie Blommaert werd eind april in de Oostvaardersplassen bij Lelystad gevonden. Ze was sinds 24 maart vermist. Zij bleek met geweld om het leven te zijn gebracht. Het is niet duidelijk of ze seksueel is misbruikt, maar deskundigen houden dat voor mogelijk.

Kort na de vondst van Ankie Blommaert hield de politie Van der V. aan. Ze had de avond van haar verdwijning bij hem achterop de bromscooter gezeten. Van der V. heeft altijd ontkend. Hij kende Ankie Blommaert goed. Vanaf haar verdwijning hield hij vol dat hij haar in de buurt van haar woning had afgezet.

Tegen Van der V. was zes jaar celstraf geist. Het bewijs voor doodslag bestaat volgens de officier van justitie uit allemaal kleine puzzelstukjes die samen overtuigend bewijs vormen. Het gaat om onder meer ,,leugenachtige en inconsequente verklaringen'', een vermeende eerdere wurgpoging, vreemde dreigbriefjes die bij hem thuis in de prullenbak zijn gevonden en een voetafdruk bij het lichaam van Blommaert. Die afdruk komt sterk overeen met de schoenzool van de verdachte. De rechtbank vindt het bewijsmateriaal overtuigend, vooral wegens de geschreven dreigbriefjes.

De advocaat van de verdachte, A. Bos, vindt de bewijzen veel te mager. Volgens de raadsman heeft het Openbaar Ministerie de verkeerde persoon aangehouden. De raadsman wees onder meer op een pluk haar die bij het lichaam van Blommaert is gevonden die niet van zijn client of het slachtoffer is.

Update 28-December 2000
Van der V werd door de rechtbank tot 2 jaar jeugddetentie en TBS veroordeeld. Het OM ging in beroep.

Update 3-okt 2001
Henk van der V. werd door het Hof in Zutphen eveneens tot 2 jaar jeugddetentie plus TBS veroordeeld. Het OM had 4 jaar en TBS geëist en veroordeling volgens het volwassenenrecht.

Update 7 Sept 2005
Henk van der V. (21) is tot 1 jaar cel en TBS veroordeeld wegens poging tot moord op een mede TBS-er.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook