zaterdag 9 januari 1999

Drie meisjes neergeschoten bij Bacchus in Gorinchem | twee doden

Vanmorgen rond half twee zijn bij een schietpartij bij Cafe Bacchus in Gorinchem Froukje Schuitmaker (17) en  Marianne Roza (17)  en Inge van Boxtel (18) neergeschoten.
De meisjes stonden bij de garderobe te wachtten op hun jassen toen zij werden graakt door kogels uit een pistool van iemand die buiten stond. Hij joeg twaalf kogels door de gesloten deur.

Marianne Roza overleed ter plekke. Froukje Schuitmaker werd naar het Academisch Ziekenhuis Utrecht vervoerd, waar ze werd geopereerd aan een hoofdwond.  Ook van Boxtel ligt zwaargewond in het ziekenhuis.

Enkele uren na de schietpartij worden de broers Fuat (30) en Zaim (34) uit Gorinchem en hun zwager en neef (26) uit Leiderdorp gearresteerd. Zij hadden eerder op de avond onenigheid gehad met het personeel van Bacchus en waren het café uitgezet.

Update 11 januari 1999: Schuitmaker is overleden zonder te zijn bijgekomen uit haar coma.
Update 14 januari 1999 bij een inval in een Turks theehuis in Gorinchem worden nog eens drie personen gearresteerd op verdenking van betrokkenheid. Deze werden later weer vrijgelaten.
Update 15 januari 1999 In de woning van een van de verdachten het is het moordwapen gevonden.

Update: De broers werden op 3 augustus 1999 veroordeeld tot zestien jaar cel wegens dubbele doodslag en poging tot doodslag op Van Boxtel. Hun zwager kreeg negen maanden opgelegd voor openlijke geweldpleging, omdat hij had geschopt en geslagen tegen de deur van Bacchus. In hoger beroep werden de broers op 29 maart 2000 opnieuw veroordeeld tot zestien jaar cel, na een eis van twintig jaar. De advocaten kondigden hierop aan in cassatie te gaan. Op 7 mei 2001 sprak de Hoge Raad uit dat er geen reden was de veroordelingen te vernietigen, aangezien bewezen was dat één van de broers de fatale schoten moet hebben gelost.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook