woensdag 26 maart 1997

Moeder en 5 kinderen omgekomen bij brand

Afgelopen nacht zijn bij een grote uitslaande brand in een woning aan de Frans Halsstraat in Den Haag zes mensen van een Turks Koerdische familie is waarschijnlijk aangestoken. De brand is aangestoken.

Dat blijkt uit een verklaring van de vader, Zeki Kosedag (36), die het drama overleefde. De politie heeft twintig rechercheurs op de zaak gezet. Zij onderzoeken onder meer naar een mogelijk verband tussen de brand met dodelijke afloop in de Frans Halsstraat en twee andere aanslagen eerder op de avond in de Schilderswijk.

Bij de brand kwam de moeder Mahi Kosedag (33) en vijf van haar tien kinderen om. Het betreft drie meisjes: Aysel (11), Sevgul (10) en de anderhalve maand oude baby Hurriye. Ook de zoontjes Muhamet (5) en Yakup (3) overleefden de vuurzee niet.

Dochter Nuran (15) wist zich te redden door uit het raam te springen. Zij is met twee gebroken benen opgenomen in het Leyenburg-ziekenhuis. Haar Resat (9) werd ernstig gewond overgebracht naar het brandwondenziekenhuis in Rotterdam. Drie kinderen van de familie Kosedag bleven ongedeerd.

De felle brand ontstond 's nachts om half een in het portiek van het in totaal drie etages tellende pand. De brandweer, die met groot materieel uitrukte, wist zeven mensen uit het volledig in lichterlaaie staande woonhuis te redden. Op het moment dat de hulpverleners arriveerden stuitten ze op de vader des huizes. Deze stond op straat in paniek te gebaren dat zich in de woning nog familieleden bevonden. Eenmaal binnen vond de brandweer de ontzielde lichamen van de moeder en vier van haar kinderen. De anderhalve maand oude baby overleed later op de dag in het ziekenhuis.

Vader Zeki Kösedag heeft tegenover directeur A. Daskapan van de Regionale Steunfunctie Allochtonen (RSA) verklaard, een explosie te hebben gehoord, waarna de woningbinnen de kortste keren in lichterlaaie stond. "Hij vertelde mij dat hij was wakker geworden door een harde knal. Toen hij ging kijken zag hij dat er brand was ontstaan beneden bij de voordeur. Later bleek ook het raampje van de voordeur ingeslagen en is er in de straat een fles met benzine gevonden", aldus de directeur van RSA.

De politie Haaglanden wenste echter nog geen enkele mededeling te doen over de mogelijke oorzaak van de brand.

Den Haag werd afgelopen nacht al opgeschrikt door twee aanslagen op Turkse doelen die op een steenworp afstand van de woning liggen: het multiculturele centrum Azerbadjan aan de Kaapstraat en een Islamitisch jongerencentrum aan de Koningstraat. Bij beide aanslagen werd een molotov-cocktail gebruikt. Voor zover bekend vielen hierbij geen gewonden.

In de loop van de nacht kon de politie vijf verdachten van deze aanslagen aanhouden. De politie liet gisteren desgevraagd weten dat de vijf arrestanten, allen Hagenaars, ook worden verhoord in verband met betrokkenheid bij de de brand met dodelijke afloop in de Frans Halsstraat.

De zes stoffelijke overschotten worden volgens de RSA nog deze week naar Turkije overgevlogen. Daar zullen zij worden begraven in het dorpje Gozaydinin in de provincie Agri.

Update 31 januari 1998
Necmettin Kosedag (25), een neef van Zeki Kosedag wordt veroordeeld tot 18 jaar cel en tbs wegens het aansteken van de brand. Het moetief zou zijn dat zijn oom Zeki hem ‘een slechte vader’ had genoemd. De eis was 20 jaar.

De vraag blijft wat de relatie van N. is met de twee andere verdachten, die als de hoofdverdachten worden beschouwd van de drie aanslagen die op 25 en 26 maart in Den Haag zijn gepleegd. Justitie sluit nu uit dat bloedwraak een motief is. De negentienjarige G. P. zou de aanslag in de Frans Halsstraat hebben opgezet om de moord op een Turkse vrouw, gepleegd door een Kösedag, te wreken.

De andere hoofdverdachte, de 26-jarige B.U., is de enige van wie justitie concreet bewijs heeft dat hij betrokken was bij de brandstichting in de Frans Halsstraat. Vlak na de brand werd bij het huis een map van U. met identiteitspapieren gevonden. 'Ik neem aan dat N. deze aanslag niet in zijn eentje heeft gepleegd', zegt een advocaat van een verdachte tijdens het proces, 2 weken geleden. 'Dat kan ik mij niet voorstellen. Deze drie branden hebben met elkaar te maken. Mogelijk is de neef gebruikt. Hij wist immers goed hoe het er in het huis van de Kösedags uitzag.'

Update 31 december 2014:
In het programma ‘Andere tijden’ probeert historicus Hans Goedkoop de  schuld van de brand bij Pim Fortuin te leggen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook