dinsdag 8 juni 1993

Eis: 9 jaar voor doodslag op prostituee in Alkmaar

Tegen de illegaal in Alkmaar verblijvende A. S. (20). os door Officier van Justitie F. Geiissen voor de Alkmaarse rechtbank negen jaar celstraf geëist wegens doodslag op een Ghanese prostituee op 6 december 1992. De man heeft bekend de Ghanese prostituee te hebben gedood.

S. had de vrouw enkele malen op de Achterdam in Alkmaar bezocht en in ruil voor seksueel contact sieraden gegeven. Eerder had hij van haar geld en papieren gestolen. S. zocht de vrouw op 6 december opnieuw op. Hij was toen ónder invloed van drank en pillen. Er ontstond een woordenwisseling; de prostituee eiste haar gestolen trouwboekje terug, terwijl S. zijn sieraden terugwilde.

De ruzie escaleerde, waarna de man met grote kracht twaalf maal op de prostituee instak en haar hart, longen en een rib doorboorde. De vrouw werd hevig bloedend naar het ziekenhuis vervoerd, waar zij aan haar verwondingen bezweek.

S. kon vier dagen na de steekpartij worden aangehouden in het Alkmaarse asielzoekerscentrum De Vluchthoef. Hij bleek daar al bijna drie maanden illegaal te eten, te slapen en te recreëren zonder dat iemand aan zijn verblijf aandacht besteedde. S. was sinds november 1991 illegaal in Nederland, nadat hem politiek asiel was geweigerd.

Hoewel de man volhoudt zich weinig te kunnen herinneren, was hij volgens psychiaters van het Pieter Baan Centrum in Utrecht tijdens zijn daad volledig toerekeningsvatbaar. Een gedragskundig behandeladvies werd daarom niet gegeven. Na de doodslag is de Alkmaarse politie verscherpt gaan surveilleren in de Alkmaarse rosse buurt en hebben de bordeelexploitanten extra beveiligingsmaatregelen getroffen.

De Alkmaarse rechtbank wijst op 22 juni vonnis.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook