woensdag 16 september 1992

Schietpartij bij Ripdeal Heerlen leidt naar 4 moorden

In een huis aan de Permstraat in Heerlen heeft vandaag een schietpartij plaatsgevonden waarbij 1 Colombiaan -Juan Leon Morales- uiteindelijk om het leven kwam.

Twee mannen overvielen in die woning 7 andere mannen, waaronder 2 Colombianen waarmee klaarblijkelijk een deal was gesloten over de levering van 6,5 kg cocaine

Zij boeiden twee Colombianen en dwongen hen op de grond te gaan liggen. Een van de Colombianen, Juan Leon Morales (36), verzette zich hevig. Er ontstond een vechtpartij waarbij enkele schoten op hem werden afgevuurd.

De uitvoerders van de ripdeal gingen er vervolgens direct vandoor met de cocaine. De achterblijvende Colombianen konden zich bevrijden en vluchtten naar een woning aan de Vorstenstraat in Heerlen. Ze namen de zwaargewonde Colombiaan Morales mee. Eén Colombiaan ging er geboeid vandoor en is nog altijd voortvluchtig. De intussen gealarmeerde politie liet de gewonde Colombiaan overbrengen naar het ziekenhuis, waar hij later overleed en arresteerde de overige personen.

Update 10-11-1992
Op grond van de verklaringen van de overvallen dealers kwam de politie de uitvoerders van de ripdeal op het spoor. Het betrof J. S.(36) en J. C. (28), beiden uit Heerlen.

S. kon enkele dagen later worden aangehouden. C. liep op 28 oktober in Stockholm tegen de lamp. Een uitleveringsprocedure is in gang gezet. De politie hoopt dat hij binnen enkele weken in Nederland zal zijn.

Via S. leidde het spoor naar de opdrachtgever van de ripdeal, Ricardo de la Bretoniere (38), eveneens uit Heerlen, die 9 november werd gearresteerd en nog naar nog zeven andere personen. Twee van hen blijken verantwoordelijk te zijn voor de invoer van cocaine uit Colombia. Ricardo de la Bretoniere blijkt in het dagelijks leven modefotograaf.

Bovendien kwam aan het licht dat hoofdverdachte Ricardo de la Bretoniere, samen met S., op 25 oktober 1987 drugshandelaar Jan Collard (33) in zijn woning in Stein had doodgeschoten en op 17 november van dat jaar drugsdealer Harry van Mulken (37) in Geleen/Spaans Neerbeek. S. en B. worden ook nog verdacht van de moord op de Heerlense drugsdealer Louis Schneider, die op 1 september 1989 in zijn auto werd doodgeschoten.

Ricardo de la Bretoniere zal uiteindelijk levenslang krijgen.

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook

0 comments: