vrijdag 6 december 1991

Dood echtpaar in Groningen

Leendert (29) en Lisa (23)  van der Lei worden dood aangetroffen in hun woning in de wijk Paddepoel in Groningen. Zij blijken de vorige dag, 5 december  omgekomen te zijn. Zij liggen met blote voeten op bed
Hoewel de  lijkschouwer in eerste indtantie uitgaat van een moord-zelfmoord scenario, blijkt dat daar geen sprake van is. Zij blijken te zijn vastgebonden geweest en op hum voeten geslagen, waarschijnlijk om hun te dwingen een pincode af te geven. Zij blijken te zijn gewurgd.
Hun net nieuwe pinpas is de dag daarop gebruikt.
Als verdachte komt Omar A in beeld, de Turkse ex-vriend van een zus van Leendert.

Omar A., wordt ook in verband gebracht met twee andere verdachte sterfgevallen: 1 in Turkije en 1 in groningen in 1990. In dat laatste geval gaat het om het 5 jarig zoontje van de zus van Leendert die op verdachte wijze om het leven komt.
Het komt echter niet tot vervolging.

In 2003 pikt een coldcase team de zaak weer op. Er blijkt dat het NFI  steken heeft laten vallen. Als dan Gosewehr, lid van het coldcaseteam, in 2005 ontslagen wordt wegens contacten met de media over de Schiedammer Parkmoord wordt het coldcaseteam ontbonden.
Kort daarop 'bedenkt' een DNA specialist van het NFI zich plotseling en blijkt een gevonden DNA profiel wél bij Omer A te passen.

Een uitleveringsverzoek aan Turkije heeft weinig resultaat aangezien Omer a. inmiddels  overleden blijkt, samen met zijn dochter (12) in een huis in Izmir

Plaats op NuJij Voeg toe aan Blig Facebook Facebook